Εδώ και περίπου 10 μέρες το Λουλουδάκι εν πάει καλά. Καθόλου καλά. Ενώ τόσο καιρό έμαθε να κάμνει την ανάγκη της έξω (στο μπαλκόνι μας) σε συγκεκριμένο ελεγχόμενο τόπο, τες τελευταίες μέρες έκαμε ένα τεραστιότατο πισωπάτημα. Κατουρά μας κάτω που το τραπέζι της κουζίνας! Μάλιστα μια μέρα έκαμε τζαι 3 κοτσιρούθκια!! Τούτο κάμνει το μόνο τες ώρες που κοιμούμαστε ή που λείπουμε. Όσο είμαστε σπίτι κάμνει τζιαμέ που είχε μάθει.

Εν τω μεταξύ, τον πρώτο καιρό που την είχαμε, εδουλεύκαμε με κλασσική εξαρτημένη μέθοδο. Δηλαδή, για να την αποτρέψουμε να εμφανίζει μια μη επιθυμητή συμπεριφορά εσυνδέαμεν την με κάτι αρνητικό (που συνήθως άμα αφορά την εκπαίδευση των ζώων εν κάτι που τους προκαλεί φόβο). Για παράδειγμα, όταν επήαιννε να ακκάσει, εφωνάζαμεν της τζαι εφοητσιάζαμεν την τζαι εσταμάταν. Έτσι -υποτίθεται- μαθαίνει ότι εν της αρέσκει να ακκάννει.Τούτη η μέθοδος όμως έχει αρκετά αρνητικά, του τύπου όταν φοητζιάζεται ο σκύλος μπορεί να αντιδρά απρόβλεπτα, με αυτό τον τρόπο δε σέβεται τόσο τον μάστρο του κλπ.

Γι' αυτό αγόρασα κάποια μαθήματα που έναν τύπο που χρησιμοποιεί συντελεστική μέθοδο για να εκπαιδεύσει τους σκύλλους του. Κατά τη συντελεστική, το υποκείμενο συντελεί στη μάθησή του. Δηλαδή, η μάθηση επέρχεται όταν το υποκείμενο επιβραβεύεται κάθε φορά που κάμνει κίνηση προς την επιθυμητή συμπεριφορά. Η μη επιθυμητή συμπεριφορά αγνοείται. Για παράδειγμα, αν θέλεις να εκπαιδεύσεις τον σκύλο σου να πηγαίνει στον τόπο του κάθε φορά που του λαλείς "τόπο σου", επιβραβεύεις τον όποτε κάμνει οποιαδήποτε κίνηση προς εκεί άμα του λαλείς εσύ το σχετικό σύνθημα. Έτσι μαθαίνει ότι εν πολλά ωραία άμα κάμνει τζείνο που του λαλείς. Μπορώ να σας πω ότι η μέθοδος έχει πάρα πολλά καλά αποτελέσματα. Ο τύπος, για το κατούρημα/χέσιμο κλπ. πιάνει τζαι φκάλλει το σκύλο του έξω όποτε τον δει τζαι γυρεύκεται να κατουρήσει. Ο τύπος όμως φκάλλει τα προς το ζην με τούτη την ιντερνετική δουλειά και εν συνέχεια στο σπίτι και άρα μπορεί να παρακολουθεί τον σκύλο του συνέχεια. Εμείς που λείπουμε τόσες ώρες εν εκαταφέραμε (ακόμα) να μάθουμε το Λουλουδάκι να κατουρά έξω  (επιφυλάσσομαι).

Οπότε, τωρά που παρουσιάζει τούντη διαταραχή στη συμπεριφορά της, εν έχουμε τρόπο να της δείξουμε πόσο κακό είναι τούτο που κάμνει, εκτός που τον παραδοσιακό τρόπο μπηξίματος της μούρης της μες στην κατούρα της τζαι του πάτσου στον κώλο με την εφημερίδα (για να φοηθεί, όχι για να πονήσει). ΑΛΛΑ όχι μόνο η συμπεριφορά τούτη δε σταματά, αλλά πονεί τζαι η ψυσιή μας κάθε φορά. Πραγματικά, χάνω ένα μήνα που τη ζωή μου κάθε φορά που το κάμνω. Είμαι σίουρη ότι τζαι το Μωρό έτσι νιώθει. Το Λουλουδάκι πάει τζαι χάνεται τζαι μετά φοάται να μας κοντέψει. Τελευταία πάει τζαι χάνεται ΤΖΑΙ όποτε ακούσει τον ήχο της καρέκλας που ταράσσει.

Ρε εδοκίμασα να την επιβραβεύσω όποτε κάμνει έξω.
Ρε εδοκίμασα να ψεκάσω που κάτω που το τραπέζι με τζείνο το υγρό που υποτίθεται καλύπτει τες μυρωθκιές τους για να σπάσει τη συνήθεια τους.
Ρε εδοκίμασα να την παίρνω έξω μόλις ξυπνά.
ΤΙΠΟΤΕ.
Εν αντέχω άλλο. Εν να δω και περίοδο και τα νεύρα μου εν πιο ευαίσθητα. Εν αντέχω να την δέρνω άλλο. Θέλω να είναι ωραία τζαι ξέγνοιαστη όπως άλλοτε. Αλλά εν μπορώ να την έχω να μου κατουρά που κάτω που το τραπέζι!! Πραγματικά δε ξέρω τι να κάμω. Εισηγήσεις ευπρόσδεκτες.
Τακτοποιήθηκε πρόχειρα στις κατηγορίες edit post
16 Responses
  1. Ανώνυμος Says:

    εν φάση ρε. εν να περάσει μεν αχώνεσαι. και ναι, με το να την δέρνεις εν καταφέρνεις τίποτε. απλά θα σε φοβάται και θα είναι δυστυχισμένη.
    she demon.


  2. Chrys Says:

    1. Πόσο μηνών είναι;
    2. Καθέ πόσο συχνά τη παίρνεις για βόλτα;
    3. Όταν φεύγεται που την έχετε;

    Εμείς παίρνουμε το δικό μας το πρωί μόλις σηκωστούμε και το βράδυ βόλτα.
    Όταν φεύγουμε τον έχουμε στο μπαλκόνι (είναι καλυμμένο όμως).

    Πάντως υπάρχουν ειδικοί που μπορούν να κάνουν το λουλουδάκι σου να σου καθαρίζει και το σπίτι όταν λείπεις, αλλά κοστίζουν φυσικά!


  3. SKonte Says:

    ε ΣΟΡΡΥ εν αλλο που θελω να πω. Εν διαβάζω καλά τα ποστ σου. Εχεις τα σε μικρο font φαινεται; Το δεξί μερος, ειναι κατι σαν καφε γραμματα σε κιτρινο φοντο και αριστερα ειναι πρασινα γραμματα σε πιο ξεθωριασμένο κιτρινο φοντο. Δε ξερω αν μονο εγώ δυσκολευομαι.


  4. Ανώνυμος Says:

    Ούτε εγώ συμφωνώ να δέρνεις τα σκυλιά. Άσε που, αν τους θυμώσεις πολύ ώρα μετά την αταξία, δεν καταλαβαίνουν για τι πράγμα τους θυμώνεις!
    Το δικό μου τον μάθαμε να κάνει μόνο πάνω σε εφημερίδες. Τον περιορίζαμε σε ένα δωμάτιο στρωμένο με εφημερίδες κι εκεί έκανε την ανάγκη του. Σιγά σιγά αφαιρούσαμε εφημερίδες και έκανε την ανάγκη του σε αυτές που υπήρχαν. Στο τέλος αφήσαμε μόνο μια και κάνει μόνο πάνω σε αυτή. Φυσικά πάει και περίπατο, αλλά τη νύχτα του βάζουμε εφημερίδα just in case.


  5. Ανώνυμος Says:

    για να αλλάξει ξαφνικά συμπεριφορά προφανώς κάτι την επηρέασε, πχ. παραπονιέται που είναι μόνη της πολλές ώρες ή θέλει να ζευγαρώσεικλπ.. μήπως να βρεις τον λόγο της δυσαρέσκειας της? ρώτα και τον κτηνίατρο σας.


  6. Leni Says:

    She demon, και φάση να είναι εν μπορώ να το αγνοήσω γιατί μετά εν να γίνει συμπεριφορά :/

    Chrys, εν 9μιση μηνών. Παίρνουμεν την κάθε μέρα και όταν φεύγουμε από το σπίτι έχουμεν την μέσα και κοιμάται. Εκτός που τα δευτερόλεπτα που σηκώνεται και κατουρά κάτω που το τραπέζι. Μια σκέψη είναι να βγει έξω, είναι και βαθιά κ στεγασμένη η βεράντα μας. Οι εκπαιδευτές δουλεύουν κυρίως με κλασσική εξαρτημένη. Plus είμαι απένταρη :)

    ΣΚόντε αγαπητέ μου! Μεν μου αγχώνεσαι, το μπλογκ θα ανανεωθεί λίαν συντόμως. Σόρρυ α.

    Ανώνυμε/-η των 3:58, υποτίθεται γι'αυτό τους μπήγεις τη μούρη στες κατουρούες τους, για να θυμηθούν (πόσο πιο ένοχη μπορώ να νιώσω;) Κι εμάς στην εφημερίδα έκαμνε ως τωρά, απλά μια καλή ημέρα εξισκοπίστηκε.

    Ανώνυμε/-η των 4:04, κι εμείς αναρρωτηθήκαμε έντονα. Έχεις δίκαιο, θα ρωτήσω και το κτηνίατρο.


  7. Aurora Says:

    Λένη, είναι τυπική συμπεριφορά όταν θέλουν να ζευγαραρώσουν η αλλαγή συνηθειών και οι "αταξίες". Επίσης είναι πιθανόν να είναι αντίδραση σε λιγότερες ώρες μαζί της.
    Διορθώνεται πάντως. Και χρειάζεται υπομονή.
    Ναι, είναι θέμα επιβράβευσης. Θα πρέπει πάλι να της κάνεις παναϋρκα όταν κάνει κακκά-πισσιά εκεί που πρέπει! Εγώ κατά καιρούς τους δίνω treat άμα κάνουν σωστά τη δουλειά, κι ας είναι τριών ο μεγάλος μου.


  8. Joy Tears Says:

    Εύχομαι να της περάσει σύντομα, εν δύσκολη φάση. Εγώ έκαμα υπομονή κι επιτέλους έμαθε και τωρά να σπάσει που το κατούρημα εν θα κάμει μέσα στο σπίτι. Έκαμα κι εγώ τες μεθόδους σου.
    Βέβαια ώσπου να μάθει, επέταξα όσα χαλιά είσιε το σπίτι!!


  9. Ουφ! Says:

    κάτι που δούλεψε με τη δική μου, της έκλεινα την πρόσβαση στο σημείο που λέρωνε...


  10. Patatoullis Says:

    Νομίζω ότι πρέπει να παρατηρήσεις πότε το κάμνει. Είπες ότι το κάμνει συνήθως άμαν λείπεται; Τότε ίσως να σας εκδικείται επειδή φεύγετε και την αφήνεται μόνη της. Κάπου έβλεπα ότι όταν φεύγεις από το σπίτι πρέπει να ακολουθήσεις μιαν διαδικασία για να νιώθει άνετα και να μην είναι τιμωρητικό για την ίδια, δηλαδή να συνδεσεις την απουσία σου με κάτι ευχάριστο, π.χ. με ένα παιγνίδι...


  11. Sike Says:

    μάνα μου ρεεεεεεε.....
    ελυπήθηκα που λυπάσαι που τη δέρνεις... όι ότι εν πρέπει να λυπάσαι (!), εννοώ ότι ελυπήθηκα τζι εγώ μαζί σου :|

    με γειαν το νέο λούκι λουκ


  12. misharos Says:

    ουυυαααουυυ πολλά πολλά τέλειο λουκ =] with hi.


  13. Ζέτα Says:

    Μην ανησυχείς, και η δική μου πέρασε τα ίδια σε περίπου την ίδια ηλικία. Ακολούθησα την ίδια τακτική με τη δική σου (δηλ. της έβαζα τις φωνές όταν την έπιανα να κάνει την αταξία) και σιγά σιγά έμαθε. Θα της περάσει θέλει λίγο υπομονή και επιμονή από την πλευρά σου. Τώρα άρχισε να καταλαβαίνει καλύτερα κάποια πράγματα γι'αυτό τρομάζει και από τον ήχο - όσο δεν καταλάβαινε δε φοβόταν τίποτα. Αδιαθέτησε η ακόμα; Κι εμείς την έχουμε στη βεράντα όταν λείπουμε, κάτι που νομίζω μου έσωσε πολλά χαλιά...


  14. Leni Says:

    Sike και μισιαρούδιν, φεεεενκς! (λλίο πολλά καθυστερημένα)

    Ζέτα, καλωσόρισες! Αδιαθέτησε ήδη μια φορά. Ευτυχώς δεν έχω χαλιά στο διαμέρισμα, μόνο ένα χαλάκι στο μπάνιο, στο οποίο δε μου έχει κάνει ζημιά ακόμα. Να μην τη ματιάσω, αλλά τελευταία έχει αρχίσει να φέρνει το νου της.


  15. Ανώνυμος Says:

    re file mou (e3exasa teleia poio einai to onoma tou blog mou gia na min eimai anwnumi he he em... 3ereis me anyway :P) ki emena i diki mas etsi epiene na kamei stes arxes alla polu fovamai oti o pio apotelesmatikos tropos (toulaxisto etsi emathe emas kai sxetika suntoma) einai na katseis mazi tis 2 meres oso pio polla mporeis kai opote paei na kamei tin anagki tis na tin fkaleis amesws e3w ekei pou theleis na kamnei (en peirazei an pesoun kai stagonitses pojei poda stin poreia :P)... an mporeis piastis panes eidikes (kamnoun douleia) gia na tin trava i murwdia tous. kai ennoeitai epivraveusi tis epithumitis sumperiforas! Egw POTE den tin epatsarkasa oute me tin efimerida (kala ok mono 1/2 fora kai ekeini elupithika toso polla pou oute kai to 3anakama!) ase pou antedrase xeirotera etsi. Ama kamei kati kako apla upswnw ton tono tis fwnis mou, vazw to daktulo (e pou epie o nous sou) lio panw pou ti muti tis kai apla lalw me thumwmeno ufos: COOKIEEEEE. kamnei kati kamwmatouthkia stin arxi ki ustera krufei! men tis kamneis me tin efimerida giati meta en na foatai na tis tziseis ;D auta :)


  16. Leni Says:

    Φίλε μου, όντως η εφημερίδα εν πολλοδουλεύκει. Τζαι προκαλεί σου τζαι πολλύ στρες. Σάμπου ίσιωσε όμως η μιτσιά τωρά. Θα δείξει.