...ή η απραξία σου. 


Εν όψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου στη νήσο των παχθών, ελέω οικονομικής κρίσης και -ακατάγνωτα τζαι αναγέλαστα- εν όψει των επικείμενων βολευτικών εκλογών, θα θεωρούσε κανείς δεδομένη την προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων για αναβάθμιση των τουριστικών περιοχών. Όσοι αρκήσαν να πάρουν είδηση, άψαν τα τωρά (κάτι Δήμοι Παραλιμνίου, ας πούμε, που με τα αναπτυξιακά έργα που εθυμηθήκαν κάπως αργά να αρκέψουν έχουν κλείσει παραλίες). Φυσικά, οι αγαπητοί Πάφιοι κάμνουν τα αδύνατα δυνατά να θκιώξουν τζαι τους Κυπραίους τουρίστες , αλλά τζείνο εν άλλου παπά ευαγγέλιο. 

Άρα θα ανέμενε κανείς πως ό,τι φάλιες ανοίξαν στον Πρωταρά, μια που τες πιο τουριστικές περιοχές της Κύπρου, ήταν να κλείουν, όχι να αννοίουν. Γι' αυτό, η έκπληξή μας ήταν πολύ μεγάλη όταν εντοπίσαμε στο κέντρο του Πρωταρά ένα κατάλυμα - παλιό ξενοδοχείο, το Ανάπολις, που όχι μόνο δεν ωφελεί την περιοχή, αλλά την υποβαθμίζει. Οι φωτογραφίες παρακάτω μιλούν από μόνες τους.
 



Η μεγάλη έκπληξη όμως ήρτε όταν ερωτήσαμε λεπτομέρειες γι'αυτή την (σ)κατάσταση:

Το εν λόγω κατάλυμα τώρα φιλοξενεί εργάτες, κατά πλειοψηφία (αν όχι κατ' αποκλειστικότητα) αθίγγανους και κατά πάσα πιθανότητα Τουρκοκύπριους. Το πρόβλημα που προκύπτει με τους ένοικους του καταλύματος είναι ότι, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες της περιοχής, αφ'ενός επιδίδονται σε κλοπές και αφ'ετέρου χαλούν την εικόνα της περιοχής (βλέπε π.χ. φωτογραφία με απλώστρα στο μπαλκόνι πιο πάνω).

Όχι δεν είναι αυτή η μεγάλη έκπληξη. Η έκπληξη είναι ότι το κατάλυμα ανήκει στην οικογένεια Τσόκκου (βλέπε σελ. 4, 2ο στα Hotel Apts). Ναι, όπως λέμε Tsokkos Hotels (1, 2) και Αναστασία Τσόκκου - δημοτική σύμβουλος Παραλιμνίου , υποψήφια βουλευτής Αμμοχώστου και μέλος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Παραλιμνίου. Μάλιστα, οι πληροφορίες έχουν να πουν ότι οι εργάτες που μένουν εκεί εργοδοτούνται από την οικογένεια Τσόκκου.

Δεδομένου ότι η κυρία Τσόκκου παρουσιάζει το φυσικό περιβάλλον και τον τουρισμό ως δύο από τις τέσσερις βασικές αρχές της προεκλογικής της εκστρατείας, είναι να απορεί κανείς και να εξίσταται με ποια λογική η κατάσταση εκείνη στην καρδιά του τουριστικού Πρωταρά συντηρείται και μάλιστα με αυτό τον τρόπο. Τζαι το φυσικό περιβάλλον βλάπτει (γιατί φυσικό περιβάλλον δεν είναι μόνο δεντρούθκια τζαι φκιορούθκια) τζαι σίουρα τον τουρισμό. ΟΚ τα πλάσματα χρειάζονται χώρο για να φιλοξενήσουν τους εργάτες τους, σεβαστόν. Αλλά τα φάουλ εν πολλά, όπως θα διαπιστώσει οποιοσδήποτε δει τις παρακάτω φωτογραφίες ή επισκεφτεί την περιοχή:

Καταρχάς, μιλούμε για το κέντρο του Πρωταρά. Πας στη λεωφόρο Κάβο Γκρέκο. Που κάτω που τον Προφήτη Ηλία.
Κατά δεύτερο, ο κοτσιάτης που εν μες στην αυλή σε τι μπορεί να χρησιμεύει; Στες ποντίκες;
Η πισίνα η όφκερη τζαι ακάλυπτη; Εν για να λατσιηστεί κανένα που τα μωρά των αθίγγανων ή κανένας επισκέπτης;
Ο φράκτης ο ππεμένος; Ας ξιμπαρρωθεί καλύτερα. Το σαγλιό εν λλιόττερο.
Και λόγω του ότι ο χώρος τζιαμέ δεν επροορίζετουν ποτέ για κατοικία, οι άνθρωποι εν έχουν που να πλώσουν τα ρούχα τους τζαι κρεμμάζουν τες απλώστρες που τα μπαλκόνια.

Την ίδια στιγμή, μεγάλη αλυσίδα fast food ανοίγει εστιατόριο στην περιοχή, αλλά αν έβρετε τι θέα θα έχει ο τουρίστας που θα κάθεται στην αυλή του. Ο γες. Την απλώστρα με τα βρατζιά τζαι τες κλάτσες. Ο γες. Τον φράκτη τον γέριμο. Εάν δε μετά που θα φάει το κοτοπουλάκι του αποφασίσει να ανηφορίσει για μια βόλτα στον Προφήτη Ηλία, θα δει τζαι τον κοτσιάτη. Τζαι την πισίνα την όφκερη. Άρα η όποια αναβάθμιση ήταν να προσφέρει τζείντο εστιατόριο πάει στράφι. Του βούννου. Πάει τζαι εν κανεί.

Μόνο με τα ευρώπουλλα που εσιόνωσε η κυρία Τσόκκου για να προβληθεί στες διαφημιστικές πινακίδες των τριών τουλάχιστον επαρχιών που έχω βρεθεί τελευταία (Αμμόχωστο, Λάρνακα, Λευκωσία), θα εμπορούσε να σάσει έστω πόξω πόξω τζαι που πάνω που πάνω την (σ)κατάσταση στο Ανάπολις τζαι να κάμει τζαι καλύτερη διαφήμιση. Τζαι να έχει τζαι τους επιχειρηματίες και τις οικογένειες αυτών με το μέρος της (ιδίως στην περίοδο άκρατης ψηφοθηρίας που διανύουμε). Τζαι να κερδίσει ίσως τζαι το σεβασμό τους. Τζαι να αποδείξει έμπρακτα ότι νοιάζεται για τον τόπο της, τόσο σαν υποψήφια βουλευτής, όσο τζαι σαν μέλος της τουριστικής επιτροπής του Δήμου της.
Προς το παρόν κυρία Τσόκκου μου δε μας πείθετε.
Τακτοποιήθηκε πρόχειρα στις κατηγορίες , edit post
9 Responses
  1. re esy mpas j paizeis mas to daskala alla sthn pragmatikothta eisai ypopshfios vouleuths ???? (humor...)


  2. άμα το δεις σαν έργο τέχνης αποκτά άποψη:)


  3. misirlou Says:

    Kai oxi mono.. an paeis kato protara-rising pou en pou tis pio akrives j high paralies j perioxes tha deis akoma xeiroteri katastasi pou touti pou perigrafeis dipla pou 5astera ksenodoxeia. kata ta alla sponsaroume ton tourismo j agapoume to perivallon ka anastasia..


  4. Moonlight Says:

    Ούλλοι ξύλο θέλουν, αλλά τούτους που εν χώνουνται καν αξίζει τους πρώτους που ούλλους δημόσιο ξεφτίλισμα.
    Χωρκαθκιές.


  5. postbabylon Says:

    Alopos I tsokkos company filodoksei na kamei ton protara dubai, eksiasan omos oti oi ergoliptikis tou dubai xwnnoun tes trwgles pou valloun tous sklavous tous eksw pou thn polin...

    So sad man, oi toson pou xala to idillion tou prwtara (exalasen pou to 80) alla pou h madamitsa eshei tziai moutra....


  6. Ανώνυμος Says:

    Πές τα χρυσόστομη! Η κατάντια του Ανάπολις είναι το λιγότερο. Η συγκεκριμένη "κυρία" έχει μεγάλο θράσος να διεκδικεί το βουλευτικό αξίωμα (δεν είναι και η μόνη βέβαια). Αν περιμένουμε από ανθρώπους σαν και του λόγου της να δούμε άσπρη μέρα, τότε ζήτω που καήκαμε.


  7. ιων σκεπτικός Says:

    Προς υποψήφιους ψηφορόρους η παροιμία:

    "Εγιώ στραώννω τζιαι πουλώ, εσού άμπλεπε τζι΄αγόραζε".


  8. Leni Says:

    Εύρο, ανακάλυψες με. Ντεμ ιτ.

    Τέρρα, ναι είμαι σίουρη ότι άμα φωτιστούν τα σκουπίθκια, η σκιά θα σχηματίζει την Αφροδίτη.

    Μισιρλού, είμαι σίουρη όμως ότι δίπλα που τα ξενοδοχεία της αλυσίδας Τσόκκου δε θα δούμε τέτοιες εικόνες

    Moonlight, όι τζαι χωρκαθκιές. Νομίζω υπερβάλλεις... :Ρ

    Postbabylon, εν καλά που λαλείς. Άσε να τους στείλω ένα μέηλ να τους το υποδείξω.

    Ανώνυμε/-η, νομίζω οι περισσότεροι έχουν θράσσος που διεκδικούν το βουλευτικό αξίωμα, αλλά ο Ίων ο σκεπτικός έχει καλό ππόιντ.

    Ίων, όντως ...για να μεν γινεί "άλλο μας εδείξαν τζαι άλλον μας εμπήξαν". Excuse my french.


  9. dm3k Says:

    >Η συγκεκριμένη "κυρία" έχει μεγάλο θράσος να διεκδικεί το βουλευτικό αξίωμα

    Ακριβως οτι ελαλουν εψες σε καποιους (απαντησαν μου: αηστην να καμει νακκον χαραν ρε!)